Mleko i przetwory mleczne są bardzo ważnym źródłem wapnia, który buduje kości i zęby. Oprócz wapnia dostarczają one również pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych takich, jak fosfor, potas, magnez, cynk i wiele innych. Produkty mleczne obfitują w witaminy z grupy B, głównie witaminę B2 ora witaminy rozpuszczalne w wodzie A i D.
Nabiał – kategoria produktów spożywczych obejmująca mleko, wszystkie produkty pochodzenia mlecznego oraz jajka. Przykład nabiału : ser, twaróg , serek homogenizowany , kefir , jogurt, śmietana, maślanka.
Zachęcamy do obejrzenia krótkiego filmu (you tube) pt. "Jak produkowane jest mleko".
Zawartość wapnia w wybranych produktach
Produkt spożywczy |
Ilość |
Zawartość wapnia (mg) |
Mleko 3,2% |
1 duża szklanka (1/4 litra) |
295 |
Mleko 1,5% |
1 duża szklanka (1/4 litra ) |
300 |
Jogurt owocowy |
1 opakowanie (175g) |
231 |
Kefir |
1 opakowanie (175g) |
180 |
Ser żółty |
1 plasterek (50g) |
106-173 |
Ser twarogowy |
1 plasterek (50g) |
48 |
Serek homogenizowany |
1opakowanie(150g) |
127,5 |
Kilka ciekawostek
Duży wpływ śmietany
Śmietana jest podstawą sosów, marynat i zup – tak samo zsiadłe mleko oraz kefir.
Innym ważnym nabiałem jest krowi twaróg lub owczy nabiał . Typowe tłuszcze w kuchni polskiej to masło, smalec, skwarki oraz oleje roślinne.
Sery twarogowe są produktami łatwostrawnymi , nie zawierają konserwantów oraz innych dodatków . Z kolei sery żółte w porównaniu do serów białych zawierają znaczne ilości tłuszczu oraz cholesterolu. Ponadto sery żółte charakteryzują się wysoką zawartością wapnia. Jednakże ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie powinno się spożywać więcej niż 2 plasterki na dzień .
Jogurty zawierają bakterie , które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych , w naturalny sposób wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowa dieta bogata w jogurty jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia, fosforu, potasu, witamin z grupy B.
Zsiadłe mleko ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera także dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B.
W skrócie zasady wyboru nabiału :
Wybieraj nabiał naturalny : jogurt, kefir , maślankę, zsiadłe mleko , śmietanę , biały i żółty ser.
Pamiętaj, że „owocowy” nie zawsze oznacza prawdziwe owoce i nie zastępuje jednej z pięciu dziennych sugerowanych porcji owoców i warzyw.
Im krótszy skład, tym lepiej.
Unikaj dosładzanych produktów , sprawdzaj zawartość cukrów na opakowaniu.
Kilka zagadek
Ten biały napój daje ci zdrowie. Nie możesz zgadnąć kotek ci powie.
Na Dzień Mleka nasze przedszkolaki przygotowały interesujące plakaty.